2012. december 30., vasárnap

Második kör - Jegenye harmadik írása

Az alábbi blogbejegyzésben Jegenye barátom, az "ellenérdekelt fél" gondolatait teszem újfent közzé. Ezeket a sorokat továbbra is könnyedén elérhetitek egy linkről, melyet a Jegenye írásai ablakban helyeztem el a jobb oldalon.

Második kör. A változás esélye

A két évvel ezelőtt kötött fogadás nyerteseként(?) rossz szájízzel vettem át a nyereményt, amit a név kötelez alapon kollégám, barátom annak rendje módja szerint teljesített. Elkedvetlenített. Nem okozott örömöt, semmi olyat nem éreztem, hogy „na ugye megmondtam?”. Beleszaladt a „fekete hattyúba”, ennyi történt.

Ezer dollárból lett 13 ezer meg némi apró, élesben. 8 hónap alatt, úgy hogy abból közel két hónap kereskedés nélkül telt el és még hozzászámíthatjuk a hétvégéket, illetve az ünnepeket. Mindenképpen lélegzetállító teljesítmény. Különösen annak fényében, hogy nem egy helyütt olvastam azokról az agyonajnározott sztárokról, akik ha már elértek évi 3-400%-os eredményt, szobrot emeltek nekik virtuálisan, de legalábbis a PR-juk a csillagokig magasztalta őket, akiknek a „titkait” érdemes fürkészni. És ezen titkok vélt birtokában valóságos búcsúcédulaárusítási iparág bontakozott ki.

Ennek kapcsán két fontos észrevételem lenne. Az egyik, hogy az elmúlt 2-3 évben a sokat szidott pénzügyi-tőzsdei kultúránk hihetetlenül sokat fejlődött, köszönhetően a turbómarketing által felfokozott érdeklődés okán megnövekedett szép számú új szereplő megjelenésének. Akiknek kíváncsiságát, tudásvágyát a piacon már tapasztalatokat szerzettek akár érdekből, akár altruizmusból fakadóan egyre magasabb színvonalon kénytelenek kielégíteni. Amivel mindenki csak jól jár. Nem csak az ifjú padavanok, hanem a jedik is. Hiszen ez az a terület, amiről bátran kijelenthetjük, hogy élethossziglani tanulási folyamat. Ezt a folyamatot segíti továbbá az online szolgáltatók közötti verseny, amelynek jótékony hatását a végfelhasználók (ügyfelek) mindenképp örömmel nyugtázhatják.

A másik pedig az, hogy a tőkepiacok iránti érdeklődés garantáltan növekedni fog több okból is. Egyrészről az egyre nehezebbé váló gazdasági környezet miatt egyre többen gondolják majd meg, hogy vállalkozásba fogjanak a reálszférában, vagy netán ugyanezzel az energiával és jóval alacsonyabb indulótőkével a tőkepiacokon próbáljanak szerencsét. Számomra nem kérdés, a kockázatok mérlegelése után mit fognak választani a vállalkozói hajlamokkal megáldottak… Másrészről pedig az online kereskedés során azonnal látható teljesítménynek olyan vonzereje van, ami semmihez sem fogható.

CK példája is bizonyíthatja, hogy az itt elért hasznok egy napon sem említhetők egy vállalkozás által kínnal-keservvel megszerezhető nettó végeredménynél. Természetesen a törvényeket követő, azokat betartó legális vállalkozásokról beszélek.

Azonban mint mindennek, ennek is ára van. Elsősorban a kockázat és annak megfelelő kezelése. Mert bár minden magára valamit is adó befektetésekkel foglalkozó, vagyonkezelő, pénzügyi tanácsadó kiemelt fontossággal említi, ez valahogy mégsem ivódik kellően belénk. Ismeretes a tőkepiacokon ökölszabályként meghatározott alaptétel: tradenként 1-2%-nyi veszteség. Általánosságban elfogadható, ámde a betartása csak a nagyon komoly önfegyelemmel rendelkezőknek megy. Cinikusan persze azt is hozzátehetik a kételkedők, ezzel csak késleltetik a számla teljes amortizációját.

Nem kívánok belemenni ennek taglalásába, ezt számtalan fórumon, chatszobán kivesézték. Én mindössze egy dolgot hangsúlyoznék. Ez azok számára lehet fontos, akik a reálszférában megszokott megközelítéssel, logikával próbálnak eredményesek lenni a tőkepiacokon. Itt ugyanis igen sokszor az olcsó a drága és fordítva. A hihetetlen pedig hétköznapinak tűnő esemény. Ami kézenfekvő a racionálisan gondolkodó ember számára, az itt illúzió és megint csak fordítva. A számtalan matematikai modell, amely megkísérli  leírni különféle  indikációk alapján  a piaci folyamatokat, rendkívüli segítség ugyan,  de semmiképp nem elegendő ahhoz, hogy önmagában nem hogy kimagasló, de fenntartható, kiegyensúlyozott magas növekedési pályán tudja tartani a számlaegyenleget. Valami több kell hozzá.

Véleményem szerint ma, amikor az információkhoz való hozzáférés gyakorlatilag mindenki számára egyidejű - a bennfentes, az mindig is bennfentes marad, akármilyen harcot is hirdessenek ellene, – akkor az a legnagyobb bajunk, hogy megpróbáljuk értelmezni őket. A tapasztalat legalábbis azt mutatja: hiba. A technicisták itt például máris előnnyel rendelkeznek a fundamentalistákkal szemben. Számukra a perces, 5 perces, órás bar chart vagy gyertya mindennél többet mond, nem kívánnak belemenni a távlati hatásokba, azonnali döntést igényel egy megjelenő hír nyomán kialakult piaci akcióban való részvétel. Már ha úgy ítélik meg, ebben érdemes részt venni. Zárójelben  teszem hozzá: minden a fundamentumok mentén zajlik, ezt minden technikusnak illik tudnia. Az alapvető feltételek változása azonban időt vesz igénybe, ezért a nagyobb trendeket követők végeredményben – ha bírják tőkével és a volatilitásból eredő pszichológiai tehertétellel - történetileg jobb teljesítményeket képesek produkálni. Azonban azt is megállapíthatjuk, hogy két egymástól lényegesen eltérő karakter mindig is pont ugyanannyi érvet tud felhozni a maga álláspontja védelmében, mint a másik.

Hogy ki melyik oldalra áll, azt a saját kockázattűrő képessége határozza meg. Általában ez az, amit nem ismerünk magunkban. Rendszerint akkor szembesülünk vele mikor már ráment ingünk, gatyánk. Első számú élményem, tudom.

A kérdés viszont az, valóban tudunk-e tanulni a hibáinkból? Nagyon közhelyesnek hangzik, elismerem, de amennyire banálisnak tűnik, annyira nehéz megbirkózni vele. Mert ha a jogos kritikai észrevételeket vesszük CK korábbi tevékenységéből, akkor az elmúlt időkben tapasztalt szemléleti és gyakorlati változásait figyelembe véve komoly bizakodással tölt el képes lesz-e teljesíteni a vállalását. A teljesítménykényszer és nyomásgyakorlás nem  jó motiváció. Amivel kapcsolatban csak egy határozott véleményem van. 

Ez a világ legindividuálisabb foglalkozása. Ez nem „csapatjáték”. A csapat itt hátráltató tényező. Megannyi véleményével csak összekuszál, a helyes koncetrációt megzavarja, elbizonytalanítja. CK fejlődésében ezt látom elsődlegesen kiemelendőnek. Nincs napközbeni értékelés, véleménycsere, ki hogyan látja. Nincs telefon, egyeztetés. Ami nekem short, neki jó setup a longhoz, netán fordítva. Zűrzavaros időszakban, extrém volatilitásban különösen. Márpedig a döntéshozatal a legfontosabb. Az pedig a miénk, ha tetszik, ha nem. És ha már poziban vagy, akkor keresed a mankókat a „mentorodnál, oktatódnál”, aki persze ugyanúgy bajban van, rendszerint a TA-t hívva segítségül magabiztosan állítva, hogy ez fals ki/letörés, majd a counter trend bla-bla és még egy bla. Nem tudja, csak tapasztaltabb, többször látott ilyen eseményt.

Elvárás:  2013. január 1. és 2014. január 1. között az indulótőke 856 USD-ről minimum 20.000 USD-ra való emelése. Számlafeltöltés és kivét nélkül. Második esély, play off. Mindenkinek jár. Az eredmény kimenetelétől függetlenül már most kijelentem, nem lesz több fogadás.

A   c é l   a z ,   h o g y   t a n u l j u n k !

Sikerekben bővelkedő Új Esztendőt kívánok én is minden kedves Olvasónak!

Jegenye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése